Kennelliiton sankarikoiran arvonimi Camolle

Kennelliitto myönsi vuonna 2018 Sankarikoiran arvon 18 koiralle. Yksi näistä koirista on Kemissä asuva amerikanstaffordshirenterrieri Camo. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen,että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. 

Camon sankarikoiran arvonimeen juontavat tapahtumat saivat alkunsa 27.10.2017 Kemissä, kun Camo toiminnallaan edesauttoi sairaskohtauksen saaneen miehen hengen pelastamisen.

Camo oli omistajansa Virpin kanssa kotona sisätiloissa, kun se alkoi yhtäkkiä vinkua, haukkua ja käyttäytyä muutenkin epätavallisen levottomasti. Se juoksi ulko-oven ja Virpin välillä; se selvästikin pyysi päästä ulos.

Virpin viedessä Camoa ulos, se lähti välittömästi haukkuen juoksemaan asuntoa vastapäätä olevaa aitaa kohti. Virpi ei vielä tässä vaiheessa huomannut ulkona mitään tavallisuudesta poikkeavaa, joten hän ehti jo kuvitella Camon käytöksen johtuvan kenties juoksussa olevan narttukoiran hajujäljestä.  Camo veti kuitenkin sinnikkäästi aitaa kohden,eikä edelleenkään lakannut haukkumasta. Päästessään aidan luo Virpi huomasi autotiellä lojuvan ruokaostoksia. Aidan takaa kuului epämääräistä örinää. Kurkatessaan aidan yli Virpi huomasi tiellä makaavan vanhemman mieshenkilön. 

Mies makasi aidan takana maassa selällään. Miehellä oli selässään reppu, joka veti miestä maata vasten. Hänen rintakehänsä päällä oli polkupyörä, jonka koreissa oli loput ostokset. Mies yritti päästä ylös, mutta ei onnistunut päällään olevan painon vuoksi. Virpi juoksi aidan toiselle puolelle, jolloin hän huomasi miehen saaneen jonkin sairauskohtauksen ja olevan tukehtumassa. Hänen kasvonsa olivat tuossa vaiheessa jo sinertävät, ja miehen tajunnantaso oli heikko. 

Virpi vei tässä vaiheessa Camon aivan vieressä olevaan autoonsa, ja palasi sen jälkeen auttamaan miestä. Onneksi Virpi on sairaanhoitaja, ja osasi toimia tilanteessa oikein – hän käänsi miehen kylkiasentoon ja soitti hätäkeskukseen. Ulkona oli kylmä, ilma oli nollan pinnassa, sade oli loppunut jokin aika aikaisemmin ja mereltä puhalsi voimakas kylmä tuuli. Miehellä oli yllään lämpimät ulkovaatteet, joka olivat kuitenkin kastuneet miehen maattua märässä maassa.

Tässä vaiheessa apuun tuli myös muita ohikulkijoita, ja yksi heistä haki Virpin autosta vilttejä, jotta he saivat lämmitettyä jo kylmettynyttä miestä sen aikaa, kun ambulanssi saapuisi. Mies alkoikin hiukan virkoamaan ennen ambulanssin tuloa, ja kertoi maanneensa maassa arviolta 15-20 minuuttia. Kukaan ohikulkijoista ei ollut pysähtynyt auttamaan, vaikka mies oli huutanut apua. Ilman Camoa ja Virpin esimerkillistä toimintaa mies ei välttämättä olisi enää elossa.

Kennelliiton palkitsemistilaisuus videona, koiramessut 2018